Medailon: Martin Veselovský, muž na svém místě

Profesionalita. Serióznost. Objektivita. Tak bych popsala novináře, redaktora a moderátora Martina Veselovského. Tohoto špičkového novináře zná jistě valná většina z vás pro jeho oblíbený zpravodajský a žurnalistický projekt DVTV, který sdílí ještě s jeho moderátorskou kolegyní Danielou Drtinovou.

Zdroj: DVTV.cz
Zdroj: DVTV.cz

Martin Veselovský se narodil v roce 1972. Svá středoškolská léta prožil na gymnáziu v Praze, poté pokračoval na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, studium však nedokončil. Jeho začátky patří rádiovému vysílání. Moderoval v několika rádiích, na přelomu tisíciletí začal působit v televizním vysílání na Nově a Primě. V roce 2000 pracoval pro Český rozhlas a jeho nejznámějším pořadem se stalo pravděpodobně Dvacet minut Radiožurnálu. Od roku 2008 moderoval pořad Události, komentáře na ČT24. Za oba pořady dostal novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského, jež mu byla udělena za bezkonkurenční úroveň rozhovorů.

Zlom nastal v roce 2014, kdy tento novinář a moderátor v jednom z České televize odešel. Dělo se tak na základě neshod s vedením České televize a jiného pohledu na objektivní žurnalistiku. S Martinem Veselovským odešla i moderátorka Daniela Drtinová. O dva měsíce později tato moderátorská dvojice představila projekt DVTV.

Zdroj: DVTV.cz

DVTV je projekt oceněný několikrát v řadě Křišťálovou lupou. Odstartoval v květnu 2014 a dodává obsah zpravodajskému webu Aktuálně.cz. Tento pořad má na svém kontě stovky rozhovorů se zajímavými hosty nejen z politického prostředí.

Martin Veselovský je muž na svém místě. Jeho moderátorský um je pro budoucí novináře, jako jsem například já, opravdu inspirující. Je pro mě až nepochopitelné, s jakou lehkostí a profesionalitou proplouvá každým rozhovorem. Politické rozhovory či diskuze s vědci vede na velice odborné úrovni. Poradit si ale umí i s méně odbornou debatou s obyčejným člověkem, jenž do pořadu DVTV přijde například s neobvyklým příběhem. Z rozhovorů jde cítit lidskost, pochopení a to nejdůležitější, co novinář musí mít – zvídavost. (nat)

Okomentovat

0 Komentáře