Glosa: Lex Babiš; Kdyby měla spravedlnost lidskou povahu, pravděpodobně by brala Xanax

Česko - Evropská komise se opět vyjádřila ke kauze neoprávněných dotací čerpaných Agrofertem. Po poněkud ostře odmítaném auditu, který vystavil OLAF v květnu tohoto roku, Brusel zaslal další rozbor střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Přes osm stran dlouhý dopis obsahuje na 198 stran příloh, které blíže vysvětlují stanovisko Evropské komise a předkládají důkazy o střetu zájmů. Komise tak učinila, protože Česko zaujímá taktiku „co oči nevidí, to srdce nebolí“.

Zdroj: Reflex.cz
Fotomontáž: Jan Ignác Říha

České úřady se přezkoumáním případu týkajícího se střetu zájmů tak nějak odmítly zaobírat a vlastně jej smetly ze stolu. Zákon o střetu zájmů tzv. lex Babiš zažívá ignoraci neskutečných rozměrů. Co to však znamená pro českou demokracii a jak k tomu přijde taková obyčejná a neustále přehlížená spravedlnost?

Firma, kterou alespoň z jedné čtvrtiny vlastní člen vlády, nesmí pobírat evropské dotace ani jiné pobídky.

Evropská komise v dokumentu z 22. října tvrdí, že veškeré dotace udělené Agrofertu po 1. září 2017 byly uděleny neoprávněně. Andrej Babiš si totiž asi neuvědomil, že firma, kterou alespoň z jedné čtvrtiny vlastní člen vlády, nesmí pobírat evropské dotace ani jiné pobídky.  Bohužel se však obávám mnohem horší věci – Andrej Babiš s tímto podvodem mohl být naprosto srozuměný. To by však znamenalo, že je možné mít v čele vlády nejen popletu, ale dokonce i podvodníka, ba přímo zloděje! Ale z toho ho přeci nikdo neobviňuje. Nebo snad ano?

Spravedlnost zažívá „středověk“.

Vyšetřovatelé Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF)
Zdroj: EPP
Brusel označil české snahy o prevenci střetu zájmů za „závažně nedostatečné“, přitom by stačilo uplatnit stávající českou legislativu. České úřady však přihlíží a mlčí. Podle Komise se Babiš i nadále podílí na plnění evropského rozpočtu v České republice a je tak ohrožena jeho „nestranná“ a „objektivní“ role předsedy vlády. V ohrožení byly údajně i řádné výkony funkcí ministra financí a předsedy vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Podle Evropské komise se Babiš „podílel na rozhodnutích, která mohla ovlivnit zájmy skupiny Agrofert“.

Po několika málo minutách kritického uvažování dojde nejeden člověk k závěru, že Babiš velice znepokojujícím způsobem ovlivňuje hodnoty právního státu.  Spravedlnost v této kauze lidově a bez skrupulí řečeno „zažívá středověk“. Věc, která by obyčejnému živnostníkovi zpřelámala obě nohy, premiérovi za ANO ještě dodává na popularitě. Kdyby měla spravedlnost lidskou povahu, pravděpodobně by brala Xanax. Jestli se věci nedají do pohybu a české soudnictví se nezačne pečlivě věnovat kauze lex Babiš, česká demokracie zažije jeden z největších otřesů v novodobé historii. (nat)

Zdroj: irozhlas.cz

Okomentovat

0 Komentáře