Nejmladší česká rektorka bojuje za rovnost pohlaví

Česko - Nejmladší rektorka v Česku a první žena v čele Mendelovy univerzity, Danuše Nerudová, se snaží bořit stereotypy v oblasti genderové nevyrovnanosti na manažerských pozicích. Pokud je žena v nějaké manažerské pozici, automaticky se předpokládá, že je nejslabším článkem,“ uvedla pro server iDnes.cz. Rektorka, v jejímž volebním období obdržela univerzita cenu za vytváření rovných příležitostí pro muže a ženy tzv. HR award, se dlouhodobě zasazuje o rovnost obou pohlaví v pracovním prostředí. 

Zdroj: Mendelova univerzita
„Nebývá zvykem, aby rektorem byla žena. Z tohoto titulu jsem byla samozřejmě od začátku považována za outsidera. Předsudkům jsem čelila jednak kvůli tomu, že jsem žena, ale i kvůli věku, protože jsem nejmladší rektor v České republice,“ sdělila serveru iDnes.cz.

Nerudová na sebe ale dále prozrazuje, že dělala docenturu, když se starala o svého malého syna a když čekala druhé dítě, soustředila se na profesuru. Podle ní je důležité být silná osobnost a odolat tlaku okolí. Sama se však ženám – matkám snaží vyjít maximálně vstříc.

„Nikdy jsem nevyžadovala fyzickou přítomnost na pracovišti, protože vím, že žena může být mnohdy daleko výkonnější, když je doma a v klidu, než když sedí na pracovišti a pořád má někde vzadu zasunuto, co ty děti doma dělají.“

Ženy se musí stavit před životní rozhodnutí a volit mezi osobním životem a prací.

Současnou situaci by podle ní mohl zčásti vyřešit stát zajištěním dostatečného počtu míst v jeslích a ve školkách. Je to podle ní esenciální v často těžkém rozhodování žen, zda si zvolit kariéru či rodinu. Nepopírá, že nastavená pravidla jsou daná zejména muži, kteří se na rozhodování o veřejných věcech podílí mnohem více než ženy. „To je způsobené nejrůznějšími nemístnými poznámkami na vzhled nebo výhružkami. Ženy mnohdy nedokáží čelit útokům, které přichází zejména na sociálních sítích,“ míní Nerudová.

Zdroj: Mendelova univerzita

„Většinový podíl mužů na vedoucích pozicích je také kvůli nastavení systému. V severských zemích systém umožňuje ženám v politice být pořád součástí rodinného života, vyzvedávat děti ze školky a tak dále. Já jsem se nikdy nedokázala ztotožnit s konstatováním, že to tak v Česku prostě je a že pro ženy prostě bude vždy těžké mít kariéru,“ sděluje Nerudová serveru iDnes.cz s tím, že za rovnost příležitostí pro ženy bude bojovat i nadále.

Pro Mendelovu univerzitu Nerudová získala taktéž prestižní ocenění HR Award v oblasti lidských zdrojů. Pod jejím vedením univerzita vypracovala tzv. GAP analýzu - analýzu tržních mezer. Díky ní mohla univerzita zajistit transparentní nábor akademických pracovníků, posílit diverzitu na pracovišti či umožnit pracovní růst a podporu osobního rozvoje všem univerzitním pracovníkům. 

„Současná situace žen na vyšších postech je velice neuspokojující. Ženy se musí stavit před životní rozhodnutí a volit mezi osobním životem a prací. Muž je od pradávna zvyklý na roli „živitele rodiny,“ a proto se stereotypně předpokládá, že to bude žena, která se pro rodinný život vzdá svých kariérních snů,“ uzavírá Nerudová.

Rektorka se ale snaží proti těmto stereotypům bojovat - není náhodou, že ve vedení Mendelovy univerzity stojí 3 ženy a 3 muži. Jako předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody se snaží se svým týmem vytvořit podmínky pro penzijní reformu, která by přinesla rovnost důchodů mezi pohlavími. Nerudová je i jedním z hlavních speakerů letošní konference Equal Pay Day, která upozorňuje na nerovnost v odměňování mužů a žen na pracovištích tzv. Gender Pay Gap (GPG) a zároveň se snaží vyzvat společnost ke změně.

Práce žen je konstantně podhodnocována, ženy častěji pracují v hůře placených oborech.

Podle informací Eurostatu je na tom Česko v oblasti GPG v porovnání se zbytkem Evropské Unie špatně. Na žebříčku Česká republika obsadila pátý nejvyšší rozdíl v GPG s 18,9 %. Unijním průměrem je přitom o více než 5% nižší.

Projekt spolufinancovaný Evropskou Unií a Ministerstvem práce a sociálních věcí zvaný Rovná odměna, se touto problematikou dlouhodobě zabývá. Rovná odměna dlouhodobě šíří osvětu v oblasti genderové nerovnosti. Nedávno na svých webových stránkách tento projekt uvedl alarmující sdělení:

Zdroj: rovnaodmena.cz
„Práce žen je konstantně podhodnocována, ženy též častěji pracují v hůře placených oborech. Vyšší GPG je patrný především v tzv. „feminizovaných odvětvích“, kterými jsou třeba vzdělávání (GPG 25 %) nebo zdravotnictví (GPG 30 %), tj. v odvětvích, kde je mezi zaměstnanci obecně vysoké (cca 80 %) zastoupení žen.“ (nat)

Zdroj: iDnes.cz, rovnaodmena.cz, mendelu.cz

Okomentovat

0 Komentáře