Recenze: Kmentův BOSS Babiš si nebere servítky

BOSS Babiš dokonale vykresluje temný svět našeho českého oligarchy a nynějšího premiéra Andreje Babiše. Kmentova investigace je jako vždy precizní a vysvětluje všechna tajemná zákoutí Babišova života coby řádného hospodáře. Kniha svým rozsahem dokázala obsáhnout neskutečné množství nekalostí, které se Babiš sám či jeho pomocníci snažili tzv. „zamést pod koberec“ a „učinit neviditelnými“. To by se jim možná i povedlo, nebýt Kmentovy duchapřítomnosti.

Zdroj: echo24.cz

Kniha je členěna do jedenácti kvalitně a originálně zpracovaných částí. Osobně se mi velice líbí názvy kapitol a použitá slovní zásoba, jež poukazuje na jakýsi až chladný odstup, který Kmenta k Babišovi chová. Hned první kapitola s názvem Babišistán přímo nadhazuje téma privatizace v devadesátých letech a její absurditu, která Babišovi pomohla k následnému zbohatnutí a má jistě i podíl na moci, kterou Babiš získal s vytvořením hnutí ANO 2011.

Další kapitoly mluví za vše – Kámoši z STB, Anofert nebo třeba Andrej a továrna na hnojiva. Tyto ironické názvy určitým způsobem Babiše a jeho tým popichují, řekla bych, že až přímo „špičkují“. Přitom Kmenta píše jasně, věcně a relativně objektivně – kniha je mířena jasně proti tomuhle oligarchovi, takže kurzor objektivity nezůstává v jedné rovině – naopak mnohdy dosti kmitá. Babiš však není obviněn z ničeho, co nespáchal. Kmenta ke všemu dohledal validní důkazy, a tak se tahle práce dá považovat za opravdu uznáníhodnou investigaci. Všechna usvědčení jsou přitom podána takovým prazvláštním způsobem – jako by přihlížení zlodějinám mocných byl denní chleba široké veřejnosti. Nekalosti jsou popisovány stroze a s nádechem smířené ironie. To je taková ironie, která již nemá co ztratit, tj. ať už jsou důkazy jakékoli, oligarcha to ustojí bez jediného zkřiveného vlásku. Když ale čtete mezi řádky, pochopíte, že se Kmenta nikdy s ústupem spravedlnosti smířit nehodlá a bude proti oligarchům tohoto typu tvrdě vystupovat i nadále.

Jaroslav Kmenta na zlínské autogramiádě.
Zdroj: Luxor
Všechny tzv. „Kmentovky“ jsou zárukou kvalitního čtení, BOSS Babiš je však unikát. Poukazuje na to, že i přes všelijaké špatnosti a business na hraně se zákonem, Babiš získal neskutečnou podporu veřejnosti. BOSS Babiš na mě přitom působí jako jakýsi „životopis naruby“. V klasickém CV se přeci snaží daná osoba prodat své dovednosti v co nejlepším světle. BOSS ale na více než 300 stránkách popisuje taková zvěrstva v oblasti manipulace s financemi a s obchodem, že by Babiš měl projít až do sedmého kruhu pekla. To se však, jak můžeme vidět nestalo, a tak místo toho šéfuje úřadu vlády. Babišistán na entou. (nat)

Okomentovat

0 Komentáře