Hejtmani z ANO utráceli za zakázky pro Agrofert

Česko - Kraje, ve kterých vládlo v letech 2016 až 2020 hnutí ANO, aktivovaly s holdingem Agrofert až trojnásobně více smluv, než tomu bylo v jiných krajích. Celkem se tedy jedná o bezmála 340 milionů korun pro firmy, které jsou ve svěřeneckých fondech Andreje Babiše. Tyto informace uvedl na svých webových stránkách investigativní server hlidacstatu.cz, který mimo jiné publikoval hloubkovou analýzu hospodaření jednotlivých krajů České republiky.

Zdroj: Euro
Autor: Jan Rash

„Na první pohled je zřejmé, že Středočeský kraj pod vedením hejtmanky Pokorné Jermanové podepsal smlouvy s více než desítkou firem vlastněných Andrejem Babišem v celkové hodnotě přes sto milionů korun. Za stejné období se stejnými firmami premiéra Babiše uzavřely kraje Plzeňský a Liberecký smlouvy ani ne za dva miliony. Plzeňský ani Liberecký kraj neřídili politici Hnutí ANO,“ vysvětluje ve své investigativní analýze Hlídač státu.

Čísla zůstávají alarmující i po přihlédnutí k celkovým výdajům jednotlivých krajů. Z pěti krajů, ve kterých měly zakázky pro holding Agrofert největší podíl v jejich celkových výdajích, byly tři kraje vedené hejtmany z ANO. Jedná se o Středočeský, Olomoucký a Karlovarský kraj. Na Vysočině bylo ANO součástí vládnoucí koalice.

Zdroj: Český rozhlas
A o jaké zakázky šlo? Kraje utrácely zejména za zemědělsky orientované společnosti. Jedná se například o AGROTEC či AGROTECHNIC MORAVIA. Ve Středočeském kraji dominovala mediální skupina MAFRA, která spolu se zemědělskou firmou K V A R T O získaly přes sedmdesát milionů korun. Společnost MAFRA si vedla dobře i v Moravskoslezském kraji, kde získala tendry za více než osm milionů korun.

Andrej Babiš vložil svůj majetek do svěřeneckých fondů AB private trust I a II mezi lety 2017 a 2018. Učinil tak v reakci na novelu zákona o střetu zájmů tzv. Lex Babiš. „Do těchto fondů vložil někdejší ministr financí Andrej Babiš akcie společností AGROFERT, a. s. a SynBiol, a. s., které zastřešují v podstatě všechny jeho společnosti,“ uvádí Transparency International.

Ačkoli je nemožné vlastnit svěřenecký fond, lze ním ovládat obchodní společnosti obsažené v takovém fondu. Transparency International na svém webu mimo jiné také uvádí, že na správu Babišových fondů dohlíží jeho manželka Monika, jeho spolupracovník Václav Knotek a svěřenecký správce druhého fondu. (nat)

Zdroj: hlidacstatu.cz, transparency.cz

Okomentovat

0 Komentáře