iDNES.cz Premium nabízí exkluzivní zdravotní péči

Česko - Zpravodajský server iDNES.cz, který patří mediálnímu domu MAFRA, nabízí při koupi předplatného tzv. iDNES premium Zdraví. Jedná se o speciální druh předplatného zahrnující nejrůznější benefity od exkluzivních rozhovorů s lékaři a odborníky až po magnetickou rezonanci do 5 dnů či přednostní ortopedické operace.

Web iDNES.cz svou speciální nabídku uveřejnil v prosinci 2020. Roční předplatné čtenáře vyjde na 390 Kč a nabízí širokou škálu výhod:

Zdroj: iDNES.cz

I přes poměrně obsáhlou a jistě lákavou nabídku se zpravodajský web setkal s negativními reakcemi. Čtenáři webu diskutovali v sekci „komentáře“ o amoralitě předplatného.

„To asi moc velký zájem o ten premium není, co? Soudě podle toho, že k němu nabízíte tolik kravin okolo... Předpokládám, že ta "exkluzivní zdravotní péče" patří rovněž do holdingu, co?“ vyjádřil své znepokojení čtenář Marek Tůma.

Jiný čtenář cynicky napsal: Prosím vás, neplánujete zařadit i veterináře? Koupil byl členství svému psu, kočce, papouškovi a oběma křečkům.

Celou záležitost chce prošetřit Česká pirátská strana, podle které se může jednat o úplatek a nezákonné jednání v podobě klamavé reklamy. První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová pro Právo uvedla: „Obávám se, že jde o nebezpečný precedens pro jiná zdravotnická zařízení, který povede k erozi solidárního zdravotního systému.“ 

Právník Ondřej Dostál
Zdroj: iHNED.cz

Právník Ondřej Dostál pro Deník N uvedl, že by taková nabídka byla nelegální v případě, kdy by se jednalo o veřejné zdravotnictví. V soukromém sektoru to ale jako problém nevidí.. „Zákaz předností za úplatu platí a platit má v té části, která má fungovat solidárně a platíme na ni povinné odvody,“ dodal Dostál.

Ministerstvo zdravotnictví se k celé záležitosti vyjádřilo na popud webu irozhlas.cz. Kabinet ministra zdravotnictví uvedl, že celou věc přešetřil a došel k závěru, že speciální nabídka serveru iDNES.cz není v rozporu se zákonem a nebude se jí tedy dále zabývat ani Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Tuto záležitost Státní ústav pro kontrolu léčiv dále prověřovat nebude,“ sdělila webu irozhlas.cz mluvčí SÚKL Klára Brunclíková. Ta však potvrdila, že ústav v minulosti udělil sankce zdravotnickým subjektům za porušení zákona o regulaci reklamy.

Negativně se o celé kauze však vyjadřují i další čeští politici, pro které je přednostní vyšetření v rámci předplatného neetické. „Jako lékař nemohu akceptovat myšlenku, že někdo může nabízet lékařské služby za úplatu nebo v tomto případu za úplatek,“ řekl Právu místopředseda zdravotnického výboru Sněmovny Bohuslav Svoboda. 

K celé věci se vyjádřil i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) „Nemělo by tu docházet k takovémuto propojování státu a privátního podnikání, zvlášť když se to týká Agrofertu“ sdělil Lubomír Zaorálek.

Zpravodajský server iDnes.cz je provozován mediální skupinou MAFRA, jejíž vlastníkem je holding Agrofert, a.s. Z nedávných šetření unijního útvaru OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) vyplynulo, že se předseda vlády Andrej Babiš nachází ve střetu zájmů a nepřímo tak holding ovládá prostřednictvím svěřeneckých fondů. Blíže se této problematice věnuji zde.

Ordinace, v nichž iDnes Premium Zdraví umožňuje přednostní vyšetření, spadají taktéž do holdingu Agrofert. Za program Premium Zdraví předplatitel může využít přednostní magnetické rezonance či rentgenu na klinice Pro Diagnostika v pražské Libni. Klinika reprodukční medicíny Gennet v Praze a Liberci zase nabízí v rámci předplatného ultrazvuk zdarma. Obě výše zmíněné společnosti patří taktéž do holdingu Agrofert. (nat)

Zdroj: iDNES.cz, Právo

Okomentovat

0 Komentáře