V Polsku začal proces s duhovou madonou

Varšava - V Polsku začal soudní proces se třemi LGBT+ aktivistkami, které předloni na jaře vylepovaly plakáty s Pannou Marií, jež měla dokreslenou duhovou svatozář. Podle článku 196 polského trestního zákoníku se ženy dopustily urážky náboženského cítění, a proto jim hrozí až dva roky vězení či peněžitý trest.

Polská aktivistka Elżbieta Podleśná.
Zdroj: Profimedia.cz

Obžalované aktivistky Elżbieta Podleśná, Joanna Gzyrová a Anna Prusová v dubnu 2019 lepily plakáty černé madony čenstochovské v okolí kostela sv. Dominika, který se nachází v polském městě Płock. Ženy madoně dokreslily duhovou svatozář jako odkaz hnutí LGBT+ (leseb, gayů, bisexuálů a dalších sexuálních menšin). Černá madona čenstochovská je však v Polsku odedávna uctívaná jako ochránkyně polského národa, a proto je polská prokuratura obvinila z urážky náboženského cítění.
To je ten moment, kdy by měla zasáhnout Panna Marie s duhou.

Zdroj: Twitter, @ToNiePrzejdzie
„Šlo o naši občanskou reakci na dění v polské katolické církvi, a především na dění v płockém kostele,“ tvrdí aktivistky. Podle nich se totiž velikonoční tradice, při které se oltář staví do podoby „Božího hrobu“ vymkla kontrole. Celý akt spočíval v nahromadění hříchy popsaných krabic. Tyto krabice nesly pojmy jako „nenávist“, „peníze“, ale mezi nimi se objevily i nápisy jako „LGBT“ či „gender“.

Říkají, že jsme devianti a že zneužíváme děti, ale přitom má církev sexuální predátory ve svých zpropadených řadách a nic s tím nedělá.

Joanna Gzyrová v rozhovoru pro server Noizz uvedla: „Rozhodly jsme se, že to je ten moment, kdy by měla zasáhnout Panna Marie s duhou. Musely jsme jet do Płocku, musely jsme církvi ukázat, jak je pokrytecká. Proč nejvyšší představitelé církve haní LGBT komunitu a štvou proti ní celou společnost? Říkají, že jsme devianti a že zneužíváme děti, ale přitom má církev sexuální predátory ve svých zpropadených řadách a nic s tím nedělá, ba naopak – pachatele ukrývá a usnadňuje jim činnost přesouváním z farnosti na farnost.“

Ženy kromě „duhové madony“ vylepily dokument se jmény 24 polských biskupů katolické církve, kteří dle organizace Nelekejte pomáhali zametat pod koberec případy sexuálního násilí spáchaného kněžími na dětech.

Duhová madona.
Zdroj: Amnesty Slovakia/Twitter

Podle Amnesty International je paragraf o urážce náboženského cítění v Polsku využíván čím dál častěji. „V roce 2020 se v souvislosti s ním řešilo 146 kauz, o rok dříve 136 a v roce 2018 to bylo 90 případů,“ uvedla česká pobočka Amnesty na svých webových stránkách. (nat)

Zdroj: Politico.eu, Seznamzpravy.cz

Okomentovat

0 Komentáře